In deze training kijken we hoe je je succesvol kunt aanpassen in een nieuwe cultuur/land.

We kijken eerst naar jouw  verhaal, je cultuur en familieachtergrond. Je kunt pas echt integreren in een nieuw land als je begrijpt waar je vandaan komt. Ook ga je patronen, overtuigingen en belemmeringen ontdekken en hoe je die in een breder perspectief kunt plaatsen.

De patronen die je hebben gevormd en voortkomen uit de familie van herkomst, cultuur, het land en de taal die je spreekt.

Sta jij open voor nieuwe ervaringen en wil je stevig staan tussen twee culturen?

Dan is dit programma een volgende stap voor jou.

Stap 1 : Je wortels 

Bewustwording van je eigen cultuur. Je wortels. Je identiteit. Op een dieper niveau begrijpen waar je vandaan komt.

Stap 2: Beweging

Bewustwording van de plek die je inneemt in de nieuwe cultuur en kijken welke stappen je kunt zetten om je thuis te voelen.

Stap 3: Integratie

Bij deze stap integreer je het geleerde in je huidige leven.

Je creeërt een eigen ruimte, waarin je sterk staat en je eigen projecten gaat ontwikkelen. In jouw eigen ritme en met vertrouwen in jouw intuïtie en creativiteit.

Om een nieuwe cultuur te begrijpen en cultuurverschillen te kunnen overbruggen, is het handig eerst naar onze eigen culturele bagage te kijken. En dan naar de culturele achtergrond van de ander.

Voor wie is dit programma bedoeld?

  • Voor iedereen die balanceert tussen twee culturen en worstelt met identiteit
  • Als je werkt in een internationale omgeving en graag meer wilt weten over de do’s en don’ts van de andere cultuur.

Waarom dit programma?

Interculturele competenties zijn van essentieel belang in een nieuw land en  werkomgeving. Je wilt je zo snel mogelijk thuis voelen en uit de cultureshock komen.

Deze competenties zijn belangrijk omdat je met kennis van verschillende culturen en communicatievaardigheden sneller begrijpt hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan en waar je tegen aan kan lopen.  Het opent ook de weg naar nieuwe samenwerkingen en oplossingen.

Met een mooi woord heet dit ook Interculturele sensitiviteit.

Een nieuwe cultuur kan weerstand oproepen. Toch is het zo dat als het lukt eerst jezelf  en je cultuur te zien en daarna de ander vanuit een nieuw perspectief, je de ander beter leert begrijpen

We willen namelijk allemaal ergens bij horen en gezien worden. Dit is een essentiële behoefte van de mens. Wanneer hier een storing is, o.a. door cultuurverschillen of je niet thuis voelen in een land of cultuur, brengt dit vaak stress en onrust teweeg. Met de juiste coaching en begeleiding is er vaak een positief verschil te maken.

Hierdoor ga je meer evenwicht en kracht ervaren.

In het programma werk ik met verschillende methodes die voortkomen uit het interculturele coaching,  Systemisch en Reconstructief werk. Ook breng ik mijn eigen jarenlange ervaring en achtergrond mee vanuit Brazilië en mijn geboorteland Nederland.